Featured

קהילה ירוקה

משרד החקלאות, קיים את הכנס הראשון ’שומרים על העצים’ והציג 40 מיזמים שונים

בכנס הראשון שנערך אתמול של מיזם “שומרים על העצים” הוצגו 40 מיזמים שונים פעילים ברחבי הארץ שהוקמו ◄ ישראל גלון, פקיד היערות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר; “הכנס מיועד לכל מי שחינוך לאהבה ולשמירה על העצים חשוב לו ולכל מי שמאמין שבאמצעות החינוך נוכל להשיג את מטרותינו”.
משרד החקלאות, קיים את הכנס הראשון ’שומרים על העצים’ והציג 40 מיזמים שונים
משרד החקלאות, קיים את הכנס הראשון ’שומרים על העצים’ והציג 40 מיזמים שונים

משרד החקלאות ופיתוח הכפר, קיים אתמול (יום חמישי | י”ח אייר התשע”ה) בקריה החקלאית בבית דגן את הכנס הראשון במלאות שנה להשקת של מיזם ’שומרים על העצים’ מטעם אגף יער ואילנות במשרד החקלאות ובו הוצגו המיזמים הפעילים בארץ שהוקמו בעקבותיו.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

המיזם “שומרים על העצים” הנו מיזם חינוכי שמטרתו להטמיע בקרב הציבור הרחב בישראל את חשיבות השמירה על העצים ולהרחיב את הידע של ילדים ומבוגרים כאחד, בנושא ההגנה על העצים, שימורם וטיפוחם.

דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’ | סקירת חדשות ואירועים ב’רשויות מקומיות’ כי; מתוך המיזמים שהוצגו בכנס, מיזם שומרים על עצים בצה”ל, מערכת הביטחון, יישמה את מיזמנו בתוך הצבא ופעלה לטובת הגדלת המודעות בקרב החיילים לחשיבות העצים בבסיסי צה”ל ולשיפור ההתייחסות לעצים בבסיסים.

במסגרת המיזם, מועברות הרצאות לחיילי משרד הביטחון, ניתנים להם כלים לביצוע ’גנים אקולוגים’ ולטיפול בעצים. מיזם נוסף שהוצג היום, מיזם טיפולי חינוכי עם תלמידי כיתת חינוך מיוחד המתאפיינים בקשיים בקשר ובתקשורת ולומדים בבית ספר רגיל, דרכו הילדים מטופלים ומטפלים בעצמם בעצים ובכך הם חווים תחושת מסוגלות עצומה והצלחה.

פקיד היערות ומנהל אגף פרחים והנדסת הצומח במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, מר ישראל גלון, אמר, כי; “הכנס מיועד לכל מי שחינוך לאהבה ולשמירה על העצים חשוב לו ולכל מי שמאמין שבאמצעות החינוך נוכל להשיג את מטרותינו”.

בכנס אתמול, הוצגו לציבור מיזם “שומרים על העצים”, רעיונותיו ודרכי יישומו הנוכחיים והעתידיים, כדי להעניק לציבור הרחב דרכים וכלים חדשים שיאפשרו להם אימוץ המיזם במערכות שלהם.

עוד היו בכנס, פעילויות הקשורות בעצים תוך סיור חווייתי בין העצים בקמפוס משרד החקלאות והודגמו מיזמים פעילים במצגות ובכרזות. כמו כן, חולקו תעודות למיזמים פעילים ופרסים למיזמים מצטיינים.

◄ ’שומרים על העצים’

“עץ בן 70 שנכרת – לא יוכל לבוא במקומו שום מבנה מועיל חדש. אין תמורה לעץ עתיק. המשמיד עץ כזה עוקר שורשי אדם. אין שום בניין או חשמל חשוב יותר מעץ איקליפטוס עבות, שקמה ישנה, חורש אלונים. הם שורשי האדם. בניין תוכל להקים כאן או שם – ולעץ בן 100 אין תמורה.

אין זו רק ונדליות אלא ערעור העתיד. ובאיזו קלות עוקרים אצלנו. תמיד נמצא שעצים מפריעים למישהו או למשהו, לקו הישר של המדרכה או לחוטי החשמל או לאיזו כיכר קטנה שמישהו יזם בדמיונו קצר הכנפיים…”.

(מדברי ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, בנאום בכנסת מיום 17.12.1962, בעת הבאתו לקריאה ראשונה של חוק גנים לאומיים, שמורת טבע, אתרי לאום ואתרי הנצחה).

בעולם ובישראל, הולכת וגוברת המודעות לחשיבותם של ה’עצים’, במיוחד באזור העירוני. משמעותם של העצים לחיינו היא רבה; הם מייצרים חמצן לנשימה, קולטים את הפחמן הדו-חמצני מהאוויר, מצלים ומקררים את הסביבה בימי הקיץ החמים וכן מהווים בית גידול לציפורים, לפרפרים וליצורים אחרים ומייפים את הנוף העירוני. למרות זאת, רובנו חולפים על פניהם מדי יום מבלי להבחין בהם ממש ולהבין את גודל חשיבותם לחיינו ואת האחריות המוטלת עלינו בטיפול בהם ובהגנה עליהם.

חוסר מודעות לחשיבותם של ה’עצים’, זה גורם לפגיעה בעצים בדרגות חומרה שונות – כתוצאה מפיתוח נדל”ני מואץ או בשל חוסר ידע מתאים. ’יחידת פקיד היערות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר’ אחראית מתוקף החוק להגן על העצים ברחבי ארץ ישראל.

ההשתתפות במיזמים החינוכיים, פתוחה לכל ארגון קבוצה או אדם המודעים לחשיבות הרבה של החינוך להגנה על עצים, משלבים את הנושא בתוכנית החינוכית שלהם, ומעוניינים להוביל ולהפיץ את המיזם “שומרים על העצים” בתחומם.

▼ מטרות המיזם “שומרים על העצים”

● להפנות את תשומת הלב אל העצים, להכיר את העצים ולפתח התבוננות ופליאה מהעצים – היצורים החיים המופלאים ביותר בעולמנו.

● להכיר, ללמוד ולהבין את חשיבות העצים לקיום החיים ולאיכות החיים לאדם ולסביבה.

● להכיר וללמוד את ערכם ההיסטורי של העצים בארצנו.

● לעודד לקיחת אחריות בטיפול בעצים ובשמירה עליהם.

▼ מי יכול להשתתף במיזם?

המיזם מיועד לכל ארגון, קבוצה או אדם המודעים לחשיבות הרבה של החינוך ל’הגנה על עצים’, משלבים את הנושא בתכנית החינוכית שלהם, ומעוניינים להוביל ולהפיץ את המיזם “שומרים על העצים” בתחומם. כל מיזם יוביל מרכז אחד וצוות מנחים. המוביל וצוות המנחים יגבשו, יתכננו ויפעילו יחד את פרטי תכנית המיזם בקהילה שבראשה הם עומדים.

כל הפרטים באתר משרד החקלאות וכן לבירורים ולקבלת פרטים נוספים, ניתן לפנות בדוא”ל: trees@moag.gov.il או לגב’ יהודית לוי, טלפון; 03-9485816, או למר ישראל גלון, טלפון; 050-6241556.