Featured

חדשות ירוקות

מאגרי המים של צפון שפלת יהודה כאזור אסור בציד עופות מים

כך הכריזה ועדת הפנים המטרה: לשמור על הצַחְראש הלבן, מעופות המים הנדירים בעולם • זהו הישג לרשות הטבע והגנים • מתוך כ-10,000 פרטים של הצַחְראש הלבן בעולם כולו, כ-800 מגיעים לישראל מדי חורף
מאגרי המים של צפון שפלת יהודה כאזור אסור בציד עופות מים
מאגרי המים של צפון שפלת יהודה כאזור אסור בציד עופות מים

ועדת הפנים של הכנסת קיבלה היום (שני, 24 בדצמבר) את דרישתה של רשות הטבע והגנים, והכריזה על אזור צפון שפלת יהודה כאזור אסור בציד. בכך נסתיימה עבודת הכנה שנמשכה מספר שנים, ושמטרתה הייתה להציל את ה”צחראש הלבן” – מעופות המים הנדירים בעולם, המגיע מדי חורף למאגרי המים של צפון שפלת יהודה, ביניהם חולדה ורבדים.

הצחראש הלבן (Oxyura leucocephala) הוא מין ברווז בסכנת הכחדה(Endangered). בעולם קיימים כ-13,000-8,000 פרטים של מין זה, כאשר בעשור האחרון חלה ירידה של כ-60% באוכלוסייה העולמית.

בישראל, נכחד הצחראש הלבן כמקנן בתחילת המאה ה-20. מאגרי חולדה מהווים את אחד מהאזורים המועדפים בעולם על מין ברווז זה, כאשר בכל החורף מגיעים אליהם עד 800 פרטים, שהם כ-10% מהאוכלוסייה העולמית.

בנוסף מגיעים דרך קבע לאזור המאגרים פרטים של עיט שמשף עיט צפרדעים, ברווז משויש, צולל ביצות ועיט ניצי – כולם מינים בסכנת הכחדה.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים; “אני מברך על ההחלטה של ועדת הפנים. מאגרי המים בצפון שפלת יהודה מהווים אזור חריפה מרכזי לעופות מים שונים ובכלל זה ריכוז גבוה במיוחד של מינים בסכנת הכחדה עולמית או מקומית, ואף מינים שנכחדו בישראל.

מינים אלו נפגעים מציידים, שאמנם פועלים ברישיון – אך בבואם לצוד עופות המותרים בציד פוגעים גם במינים הנדירים. מדינת ישראל מחויבת, כחברה במספר אמנות, להגן על עופות המים הנדירים ובהם גם הצַחְראש הלבן. לאור מצבם העולמי והמקומי של מינים אלו, מחויבת מדינת ישראל לנקוט בצעדים שימנעו בהם פגיעה נוספת.

ימשיכו לפקוד את האזור מדי חורף – בלי לחשוש מהציידים

צעדי הגנה אלו נדרשים גם במסגרת אמנות והסכמים בינ”ל שאושררו ונחתמו ע”י המדינה. אני מקווה, כי השטח שבו ביקשנו לאסור את הצייד יישאר גן עדן לעופות מים וציפורים, וכי אלו ימשיכו לפקוד את האזור מדי חורף – בלי לחשוש מהציידים” – אמר אקולוג העופות אוהד הצופה.

אלי אמיתי, מנכ”ל רשות הטבע והגנים; “רשות הטבע והגנים משקיעה מאמצים רבים בשימור העופות הנדירים, החל מהפעלת גרעיני רבייה, דרך מעקב וניטור אחר אוכלוסיות של מינים שונים וכלה בהעברת חוקים ותקנות – כמו האיסור לצוד באזור צפון שפלת יהודה.

אני מקווה שמעתה ייפקדו את מאגרי המים רק צפרים, משפחות מטיילים וחובבי טבע, שיוכלו ליהנות מהריכוז הייחודי של העופות הנדירים המתארחים אצלנו מדי חורף, ואשר היום עשינו צעד משמעותי בשמירה על סביבת המחיה שלהם” – סיכם מנכ”ל רשות הטבע והגנים.

_________

צילומים; יורם שפירר, עזרא חדד רשות הטבע והגנים.