Featured

סביבה | אקולוגיה

לראשונה בנתניה נתגלתה דגירת יתושי “הנמר האסייתי”

עקיצתו עלולה להסתיים במוות; דאגה רבה מכיוון שביצי היתוש התגלו בתקופה מוקדמת מדי. יו”ר איגוד ערים לתברואה אבי ללום: “ביצי היתוש התגלו בצמיגים שנזרקו על-ידי מוסכניקים. זה ממש גובל בפשע ובניגוד לחוק ולתקנות”.
לראשונה בנתניה נתגלתה דגירת יתושי
Aedes_albopictus_t180k-n_1-2-05_02.jpg

יו”ר איגוד ערים השרון הצפוני לתברואה, אבי ללום, פנה השבוע לשר לאיכות הסביבה, שלום שמחון ולמנכ”לית המשרד, ד”ר מיקי הרן, בבקשה לבדוק כיצד ניתן לאכוף את התקנה החדשה המחייבת בעלי מוסכים לצמיגים לחתוך את הצמיגים לשלושה חלקים לפחות. כיום, מרבית בעלי המוסכים זורקים את הצמיגים בשלמותם לשטחים פתוחים ואלה מהווים “חממה” ליתושים מסוג “הנמר האסייתי”.

בשבוע שעבר, התגלתה דגירה של יתושים ע”י נציג איגוד ערים, בתוך צמיג זרוק בנתניה ועל כן, שיגר ללום את הבקשה לטיפול בנושא.

יתוש הנמר האסיאתי (Aedes albopictus) זהו זן יתושים חדש בישראל, וקיים חשש כי הוא יתבסס, יתפשט ויגרום למפגעים קשים – כפי שהתרחש בארצות שונות בעולם. הוא מאופיין בצבע שחור ופסים לבנים, גורם למטרדי עקיצות קשים לבני אדם בעיקר בשעות היום. היתוש ידוע בחלק מאזורי תפוצתו כמעורב בהעברת מחלת הדנגה (מחלה נגיפית שעלולה לגרום לפריחה, חום ואף למוות).

מקורו של היתוש באסיה אך בשנים האחרונות הוא התפשט גם לאירופה ולצפון אמריקה. יש לציין כי באירופה יתוש הנמר האסיאתי גורם למטרדים בלבד ועד כה לא נמצא מעורב בהעברת מחלות. תפוצת היתוש והתפשטותו בעולם הנה בעיקר באמצעות הסחר בצמיגים משומשים – המהווים בית גידול ליתוש.

על פי הדיווח של משרד הבריאות, בקיץ 2000 חלו בישראל 341 בני אדם בקדחת הנילוס המערבי, מהם נפטרו 35 ובקיץ 2001 חלו 32 בני אדם ונפטר אדם אחד. על אף הירידה בתחלואה ובתמותה, המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מדווח, כי גם בשנת 2001 זוהה הנגיף הגורם למחלת קדחת הנילוס המערבי בעופות וביתושים.

lalom_avi_t180k-n_2-2-05_01.jpg

לפיכך, מובן שנשקפת סכנה לציבור מהימצאותן של אוכלוסיות יתושים בקרבת מקומות יישוב. ראוי לציין, שאיגוד ערים השרון הצפוני בראשותו של אבי ללום מצליח למנוע את התופעות הללו ונחשב היום למוביל בתחום.

ללום: “אני מתריע, שבמידה ולא יטפלו בנושא הזה באופן מיידי, לפני חודשי הקיץ, קיים חשש כי תושבי השרון יסבלו ממכת יתושים קשה בקיץ הקרוב. כיום האיגוד פועל בכמה מישורים ביניהם למנוע מחלות המועברת על ידי יתוש היא קדחת הנילוס המערבי. הקריאה שלי נועדה להקדים תרופה למכה ויפה שעה אחת קודם”.

האיגוד, יוצא בקמפיין שכותרתו: “אל תתנו ליתוש לקחת” ומבקש מהציבור לדווח על מוקדים של צמיגים.

מפרסומים שונים (ראה קישורים למטה), היתוש המנומר נחשב לקטלני מאוד, זאת מאחר והוא משמש כמעביר מחלות רבות, בהן קדחת הדנגי, העלולה אף לגרום למוות.

יתוש הנמר האסיאתי

במסגרת פעילות ניטור יתושים שגרתית שבוצעה על ידי המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות נמצא לראשונה בישראל, לפני קצת למעלה משנתיים – יתוש הנמר האסיאתי (Aedes albopictus) בישוב גינתון, מזרחית לעיר לוד.

יתוש הנמר האסיאתי, הוא מין חדש בישראל וקיים חשש, כי אם הוא יתבסס, יתפשט הוא עלול לגרום למפגעים קשים – כפי שהתרחש בארצות שונות בעולם.

Aedes_albopictus_t180k-n_1-2-05_03.jpg

יתוש הנמר האסיאתי, המאופיין בצבע שחור ופסים לבנים, גורם למטרדי עקיצות קשים לבני אדם בעיקר בשעות היום. היתוש ידוע בחלק מאזורי תפוצתו כמעורב בהעברת מחלת הדנגה (מחלה נגיפית שעלולה לגרום לפריחה, חום ואף למוות).

מקורו של היתוש באסיה, אך בשנים האחרונות הוא התפשט גם לאירופה ולצפון אמריקה. יש לציין, כי באירופה יתוש הנמר האסיאתי גורם למטרדים בלבד ועד כה לא נמצא מעורב בהעברת מחלות.

תפוצת היתוש והתפשטותו בעולם הנה בעיקר באמצעות הסחר בצמיגים משומשים – המהווים בית גידול ליתוש.

במשרד לאיכות הסביבה, ציינו, כי המשרד, פנה כבר בעבר, בנושא אל כל ראשי הרשויות בארץ. לרבות צה”ל, חברות הרכב, איגוד המוסכים ויצרנים ויבואנים של תכשירים להדברה ואף הינחה אותם כיצד למנוע התבססות של יתוש הנמר האסיאתי בשטחם, כדלקמן:

א. לדווח למשרד לאיכות הסביבה על יבוא צמיגים משומשים ועל אתרי אחסון של צמיגים משומשים.

ב. לבצע ניטור יתושים במקורות דגירה פוטנציאליים, בעיקר בערימות של צמיגים משומשים ומכלי מים קטנים. ולפעול מידית לחיסול כל ערימת צמיגים משומשים על ידי קיצוצם והפניתם למיחזור או לסילוק לאתרים מוסדרים.

ג. לבצע הדברה מוקפדת בהתאם להנחיות המשרד לאיכות הסביבה בכל מקרה בו מתגלית אוכלוסייה של יתוש זה.

ד. העוסקים בתחום, לרבות מדבירים, אנשי תברואה והמטפלים בפניות הציבור חייבים לגלות ערנות במקרים של איתור, פניה או תלונה שיכולה להצביע על נוכחות יתושים שחורים, העוקצים בעיקר ביום מחוץ לבית ולדווח על כך, למשרד לאיכות הסביבה. הובא מתוך המשרד לאיכות הסביבה.

קישורים:

יתוש הנמר האסיאתי – מידע כללי
מידע על יתוש הנמר האסיאתי – באתר CDC
יתוש הנמר האסיאתי – בארצות הברית – לאתר