המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה פרסם דו”ח מפרט את שינויי האקלים הצפויים בארץ ובעולם ואת השלכותיהם בנושא: משק המים, הים והחופים, החקלאות, משק האנרגיה ועוד ◄ קואליציית “דרכים לקיימות” מברכת המשרד להגנת הסביבה על פרסום הדו”ח
תחזית קודרת לשנת 2020 – צפוי משבר חריף לאור שינויי אקלים גלובליים
בתדריך עיתונאים שערך המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה, היום, יום שני 4/8/2008, הוצג מסמך בנושא היערכות מדינת ישראל לשינויי אקלים גלובליים. הדו”ח מפרט את שינויי האקלים הצפויים בארץ ובעולם, את השלכותיהם בנושאים של; מים, ים, חקלאות, אנרגיה ועוד, ואת המלצות הביניים להיערכות.
על פי התחזיות שהציג המדען הראשי, ד”ר יהושע בראור, צפויה הטמפרטורה הממוצעת בישראל לעלות ב-1.8 מעלות צלזיוס כבר בשנת 2020. במפלס הים התיכון צפויה עליה של כ-10 ס”מ, ובמקביל צפויה ירידה של כ-10% בכמות המשקעים, שתפגע באיכות מי השתייה ותשפיע על הפצת מזיקים ו-מחלות.
לדברי ד”ר בראור, אגן הים התיכון בכלל וישראל בתוכו יחוו משבר חריף יותר בעקבות שינויי האקלים. צפויה החמרה במגמות ההקצנה של אירועי מזג אוויר חריגים; עלייה במספר ימי השרב, שנים שחונות מדי או גשומות מדי. שינויי האקלים ישפיעו על על משק המים והאנרגיה, על החקלאות, על המגוון הביולוגי ועל בריאות הציבור.
לצד התחזית לשינויים האקלימיים והשלכותיהם, מפרט המסמך את תחילת גיבושה של תוכנית לאומית להתמודדות עם שינויי האקלים. הדגש בתכנית מושם על מיזעור נזקים מחד וניצול הזדמנויות מאידך.
כינרת: צפויה ירידה של כ-10% בכמות המשקעים, שתפגע באיכות מי השתייה
מול הסיכונים הצפויים בעקבות שינויי האקלים מזומנות למדינת ישראל גם הזדמנויות כלכליות ומדיניות לשמש חוד חנית מדעי וטכנולוגי לטיפול במשברים הצפויים. על רקע נסיונה העשיר של ישראל בהתמודדות עם מחסור ב-מים ופיתוח “חקלאות חכמה”, האתגרים החדשים יכולים לשמש מנוף לניצול הידע שנצבר כאן למיצוב מעמדה של ישראל כמרכז ידע אזורי וגלובלי.
נתוני הדו”ח מכמתים כלכלית גם את עלות אי-העשייה: היעדר פעילות להיערכות המדינה בנושא שינוי אקלים עלולה לעלות למשק הישראלי במשאבים רבים.
לדברי המדען הראשי, בימים אלה שוקדים על חלק ב’ של הדוח, אשר יתמקד בתרגום ההיערכות לתכנית פעולה ממשלתית.
היערכות להתמודדות עם משבר האקלים? עוד לא אצלנו
קואליציית “דרכים לקיימות” פירסמה הודעה בה היא מברכת את המשרד להגנת הסביבה על פרסום הדו”ח בנושא משבר האקלים, ומקווה שההכרה בבעיה תביא גם לפעולה ממשית מצד הממשלה. הקואליציה מחזקת את קריאת השר עזרא לממשלה להיערך לנושא גם מבחינה תקציבית, ודורשת שהממשלה תעמוד בצורה משמעותית ועקבית בהחלטותיה בנוגע לאימוץ עקרונות פיתוח בר קיימא.
יש צורך חיוני ומיידי לנקוט בצעדים לקידום פיתוח בר קיימא ולהתמודדות עם משבר האקלים. מדובר בפתרונות לטווח ארוך שיש להתחיל בהם לאלתר, שכן הנזק הנגרם מדי יום הוא, במקרים רבים, בלתי הפיך.
קואליציית “דרכים לקיימות”; מתריעה מזה 5 שנים
קואליציית “דרכים לקיימות” טוענת, כי היא מתריעה מזה 5 שנים לפחות על פער בלתי נתפש בין הצהרות הממשלה לבין המדיניות בפועל, בעיקר בתקציב המיועד להיערכות זו.
למרות החלטת הממשלה מחודש מאי 2003, לבסס את מדיניותה על עקרונות פיתוח בר קיימא, עד היום אין לה אסטרטגיה ברורה ועקבית להתמודדות עם משבר האקלים. הטיפול, במקרה שקיים, הוא ספוראדי, והמשכיותו אינה מובטחת.
לעומת זאת, הממשלה ממשיכה לקדם ולתקצב פעולות העומדות בסתירה גמורה להמלצות הדרגים המקצועיים ולהתנהלות בת קיימא, כגון; הקמת תחנת כוח פחמית מזהמת נוספת בעיר אשקלון.
Add Comment