משרד החקלאות אסר על שימוש במוצרים רעילים המסוכנים לתינוקות ולנשים בהריון – אך העניק למשווקים ארכה של שנה וחצי לסיום השיווק ● המשמעות: נשים בהריון ותינוקות ימשיכו לצרוך עד אמצע 2009 חומרי הדברה רעילים שהרשויות הגדירו כמסוכנים לציבור
את מי מעדיפים במשרד החקלאות – את היצרנים או את האזרחים
השירות להגנת הצומח במשרד החקלאות, החליטו לאסור על מכירת תכשירי הדברה לגינה המכילים: “דיאזינון” ו-“כלורפיריפוס” (זרחנים אורגניים). ההחלטה על כך התקבלה בעקבות סדרת מחקרים שהצביעו, כי שחשיפה של נשים בהריון ותינוקות לחומרים אלו עלולה לגרום לפגיעה בהתפתחות של עוברים ותינוקות, לירידה במשקל ובהיקף הראש של ילודים. מהמחקרים עלה שחלק מהנזקים הם בלתי הפיכים.
החלטת משרד החקלאות מצטרפת להחלטה קודמת של המשרד לאיכות הסביבה לאסור על מכירת תכשירים דומים ל-הדברה בבית המגורים ולאחר שאיסור דומה הוטל כבר לפני כמה שנים על ידי “הרשות האמריקאית לאיכות הסביבה” ביחס למכירת מוצרים המכילים זרחנים אורגניים ב-ארצות הברית.
למרות ההכרה בנזק החמור שעלולים לגרום חומרי ההדברה המכילים זרחנים אורגניים, החליט משרד החקלאות להעניק ליבואנים ולמשווקים ארכה של שנה וחצי להערך לחקיקה החדשה. בתום תקופה זו הם נדרשים לפנות את כל המוצרים שלא יצליחו למכור לאתר לפינוי פסולת רעילה ב-רמת חובב.
משמעות ההחלטה היא שנשים בתקופת הריון והורים ל-תינוקות ימשיכו לרכוש את חומרי ההדברה במשתלות וברשתות השיווק בלי שאיש יזהיר אותם מההשלכות שיכולות להיות לכך.
חלק מהצרכנים עלולים לרכוש את המוצרים ולהמשיך להשתמש בהם גם בשנים הבאות או שיאלצו להשליך אותם לאשפה ולהפסיד את כספם אם יוודע להם הסיכון שהם מביאים על עצמם. מדובר ב-חומרי הדברה שחלקם נפוצים בתחום ה-גינון כמו; דיזיקטול, דורסבן ו-פירינקס.
תגובת משרד החקלאות בנושא חומרי הדברה המכילים זרחן אורגני
דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מגיבה על הידיעה, שהובאה אלינו, כי: “משרד החקלאות ופיתוח הכפר, אסר את השימוש ב-חומרי ההדברה CHLORPYRIPHOS AND DIAZINON בגינה הביתית החל מינואר 2008. האיסור נקבע בדומה לאיסור הקיים להשתמש בחומרים אלו בתוך הבית.
האיסור להשתמש בחומרים אלו בסביבה הביתית נובע מכך שנוצרת חשיפה ממושכת לאנשים השוהים בסביבת הבית שטופל בתכשיר, לדוגמה: הדברת מזיקים בתוך הבית ושימושי תברואה למיניהם.
חומרי ההדברה במשתלות וברשתות השיווק בלי שאיש יזהיר
כאשר מחליטים על איסור שימוש בחומר כזה או אחר, קובעת ועדה מקצועית בין – משרדית את המועד בו החומר יאסר לשימוש, החל ממועד הקביעה. הועדה כוללת אנשי מקצוע בתחום ונציגים ממשרדי החקלאות, הבריאות, הגנת הסביבה וגופים נוספים.
כמקובל בעולם, כאשר מדובר ב-חומר הדברה בעל רמות סיכון מאוד נמוכות וסיכוי פגיעה מאוד נמוכים, ניתנת תקופת הסתגלות בת 18 חודשים שבמהלכה החומר יוצא מכלל שימוש. גם כאשר המשרד להגנת הסביבה קבע את האיסור על השימוש בחומרים האמורים בתוך הבית, ניתנה אותה תקופת הסתגלות, על פי קביעת הוועדה המקצועית הבין – משרדית. לכשתסתיים תקופת ההסתגלות כאמור, לא ימכרו כלל חומרים אלו למטרות שימוש ביתי או לטיפול ב-גינה הביתית.
חשוב מאוד, לציין, כי כאמור האיסור שהוחל על שימוש בחומרים אלו בגינה הביתית אינו קשור בשום אופן לשימוש בחומרים אלו בשטח פתוח. בשטח הפתוח חומרים אלו, לא מהווים כל סכנה ונעשים בהם שימושים רשומים בחקלאות בכל העולם, כולל אירופה וארה”ב. שימוש נכון בהם (לפי הוראות התווית) אינו מסכן כלל את המיישם ואת צרכן התוצרת.
התקן הישראלי לשימוש ב-חומרי הדברה מוגדר בתקנות בריאות הציבור המשותפות למשרדי הבריאות והחקלאות. תקנות אלו קובעות אילו חומרים מותרים בשימוש בגידולים השונים ובאיזו רמה.
התקנות שנקבעו לוקחות בחשבון בין היתר את סל המזון שאותו צורך אדם במדינת ישראל ורמת השאריות הנקבעת כמותרת ל-חומר הדברה היא רמה הכוללת גם טווח ביטחון שמונע כל מצב של סיכון”.
Add Comment