עונת הקיץ (בלשון חז"ל, הקַיִץ, נקרא; תקופת תמוּז) היא אחת מארבע עונות השנה והחמה שבהן. קַיִץ, מתחיל בתום עונת המעבר; אביב ומסתיים עם תחילת עונת המעבר; סתיו. בלוח השנה הגרגוריאני, עונת הקיץ, מתפרשת על-פני החודשים יוני, יולי ואוגוסט בחצי-הכדור שלנו. עולה גם שהמילה 'קַיִץ' משמשת גם לתיאור פירות בגמר הבשלתם ובייחוד 'תאנים' ("קיצים") שאכן מבשילות בעונה הזאת.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
הקַיִץ, הגיע, כן, זכינו אולי לגשם האחרון בשבוע שעבר. זה הזמן לטפל באדמה ולהכינה לקראת גידולי הקיץ. לקחת קִלְשׁוֹן ולהפוך את האדמה ואחר כך להשקות היטב ולתת לאדמה "לנוח" כ-ארבעה ימים, לפחות.
הכנתם קוֹמְּפּוֹסְט (דְּשוֹנֶת – דשן עשיר שנוצר מזבל אורגני שהתפרק ואפשר להחזירו לקרקע ולטייב אותה) או קניתם? לאחר יומיים מההשקיה, פזרו שכבת 'קוֹמְּפּוֹסְט' (זבל אורגני מלאכותי המשמש מעודד לגידול צמחים; דשונת) בעובי כ-3 סנטימטר על האדמה
או אז עם מקַלְטֶרֶת – קַלְטֶרֶת, מכשיר חקלאי לתיחוח הקרקע, עברו על האדמה והצניעו הקוֹמְּפּוֹסְט בתוכה והשקו שוב. לאחר מכן, לְסָרֵק, יפה את האדמה ולחלקה לעֲרוּגוֹת.
קבלו מידע מורחב יותר תמצאו ב"איך להכין את הגינה לירקות קיץ, ראובן אורן, משיב לקושיה".
★ מה נגדל בקַיִץ?
דבר ראשון – כל צמחי התבלין – הטעם והריח – הם דורשים שמש מלאה לצורך פיתוח שמנים אתריים (שמנים ארומטיים) שמן הטהור המופקים מחלקי צמחים שונים, פרחים שונים, סוגי עלים, גבעולים וגם שורשים, כל זאת לטובת הטעם והריח, לכן, הם כולם; 'צמחי קיץ'.
לאחר מכן, יְרָקוֹת קיץ; דלעת, אבטיח, מלון, מלפפון, עגבניות, חצילים, פלפל מתוק, פלפל חריף, בצל, שעועית לסוגיה, קישוא, תירס, בטטה, חמנייה ועוד.
★ זרעים או שתילים;
- השיגו שתילים של הירקות ושיתלו אותם כבר בשבוע הבא או בשבוע שאחריו.
- זרעים באדמה ינבטו לאט מאוד, אלא אם כן, תנביטו אותם בעציצים וב'חממה'.
- ההבדל משמעותי ביותר – באדמה ינבטו לאחר כ-10 ימים ובחממה, תוך יומיים.
- כשהצמח מהזרע גדל ועם 2 זוגות של עלים, זה הזמן להעבירו לאדמה ולשותלו.
השתילה נעשית רק בשעות אחר הצהרים, כדי לתת לשתיל למעלה מ-10 שעות, ללא שמש ישירה. אחרי 10 שעות הוא כבר מחובר היטב לאדמה ואין כל חשש.
★ השקיה;
את השתילים הצעירים יש להשקות פעמיים ביום – פעם בבוקר ופעם בצהריים. כשיגדלו יותר, יש לעבור להשקיה חד פעמית – פעם ביום בלבד. הגיעו לבגרות וגדולים, עברו להשקיה אחת כל יומיים. אין צורך ביותר מזה.
★ הנחיות;
- מגדלים עַגְבָנִיּוֹת? הכינו להם סולמות ל'הַדְלָיָה' הנחשבת לפעולה אשר ייעודה הוא מתן תמיכה לצמחים, בעיקר מטפסים, על ידי מתקן עזר ייעודי, שיוכלו לטפס עליהן עם קצת עזרה מכם בקשירת הענפים ל'סוּלמות'.
- דְּלוּעים למיניהם, לגדל או לאורך הערוּגה, או במעגל ההולך ומתפתח כלפי חוץ. קישוּא יכול לגדול בשמש מלאה.
- מְלָפְפוֹן ב'חצי שמש' כי המלפפון, לא אוהב חוֹם מעל ל- 28 מעלות!
- שְׁעוּעִית – להכין לה, חוּטים או עמודים שתטפס עליהם.
- תִּירָס – לגדל צפוף בערוגה, כדי שכל הצמחים, ייהנו מהחלק הזכרי העליון, המפזר אבקנים למטה לקלחים עם הגרעינים הנקביים.
- בָּטָטָה – יש לשתול בטטה אחת וכדי שיצמח ממנו צמח חדש, יש להמתין ל-יִיחוּרִים היוצאים ממנה ואותם לחתוך לקטעים של 40 סנטימטרים ולשתול באדמה.
ברכת קיץ נעים,
שלכם, ראובן אורן, מנהל פורום "גינון אורגני ואקולוגי" של פורטל כאן נעים | כאן ישראל (kanisrael.co.il).
◄ אם נושא זה ואחרים בתחום הגינון האורגני מעניינים אתכם – הצטרפו והירשמו לעוד טיפים ומידע על 'גינה' של פורום גינון אורגני ואקולוגי – של פורטל 'כאן נעים'.