Featured

בעלי חיים צער בעלי חיים

משרד החקלאות, הפר התחייבותו לבג”ץ – ומאות מיליוני שקלים, עלולים לרדת לטמיון

העותרים, עמותת “אנונימוס” לזכויות בעלי-חיים, “נח”- ארגון הגג של העמותות למען בעלי-חיים והעמותה למען חיות משק: 7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל, מוחזקות בכלובים מיושנים שנאסרו לשימוש ב-29 מדינות חרף התחייבותו של משרד החקלאות לבג”ץ לפני 10 שנים
משרד החקלאות, הפר התחייבותו לבג
משרד החקלאות, הפר התחייבותו לבג”ץ – ומאות מיליוני שקלים, עלולים לרדת לטמיון

ארגוני בעלי-חיים, עותרים הבוקר הזה (שני), בפני בג”ץ, בדרישה לעצור את הרפורמה בתעשיית הביצים עד להתקנת תקנות לחוק צער בעלי-חיים שיסדירו את תנאי החזקתן של 7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל, כמתחייב מחוק צער בעלי-חיים, ומהתחייבות משרד החקלאות לבג”ץ. לטענת העותרים, “כלובי הסוללה” שמתכנן משרד החקלאות לבנות מנוגדים לחוק צער בעלי-חיים, ומאות מיליוני השקלים שיושקעו בבנייתם ירדו לטמיון.

העותרים, עמותת “אנונימוס” לזכויות בעלי-חיים, “נח”- ארגון הגג של העמותות למען בעלי-חיים והעמותה למען חיות משק – באמצעות עו”ד מיכאל ספרד ועו”ד יוסי וולפסון, מבקשים צו על תנאי המורה לשר החקלאות להתקין תקנות לחוק צער בעלי-חיים, שיגדירו את התנאים המינימליים להחזקת תרנגולות (כיום אין תנאי-מינימום, ולכן אפשר להחזיק תרנגולות ב”כלובי-סוללה”).

בנוסף, מבקשים העותרים צו ביניים, המורה למשיבים כולם (שר החקלאות, משרד האוצר, משרד הפנים ו-המשרד להגנת הסביבה) שלא לקדם את הרפורמה עד להתקנת התקנות.

עוד לפני 15 שנה, חוקקה הכנסת את חוק צער בעלי-חיים, המגן גם על בעלי החיים במשקים, והורתה אז לשר החקלאות, להתקין תקנות שיאפשרו את מימוש החוק. לפני 10 שנים, בעקבות התעלמות משרד החקלאות מהחלטת הכנסת, עתר לבג”ץ, הח”כ דאז אברהם פורז, ובדיון בבג”ץ, התחייב משרד החקלאות ליישם את החוק בהקדם.

ואולם גם התחייבות זו נותרה על הנייר. כתוצאה ממחדל זה, נותרה ישראל מאחור, ובעוד יתר מדינות המערב, משפרות את ההגנה על רווחת בעלי החיים, 7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל מוחזקות בכלובים מיושנים שנאסרו לשימוש ב-29 מדינות‬.

בקרוב, ייבנו מחדש רוב לולי התרנגולות בישראל בהשקעה ממשלתית של כ-300 מיליון שקלים. לפי תוכנית הרפורמה, שאושרה בידי הממשלה ביוני 2007, יוחלפו מאות לולים קטנים בגליל בקומפלקסים של לולי-ענק.

אנונימוס: מאות מיליוני השקלים שיושקעו בבניית הכלובים, ירדו לטמיון

ועדת ההיגוי של הרפורמה, הורתה להקים בלולים החדשים “כלובי-סוללה”, בהם לכל תרנגולת מוקצה שטח של 550 סמ”ר (פחות מעמוד A4). כלובים אלו, נאסרו בכל מדינות האיחוד האירופי, במדינת שוויץ ובמדינת קליפורניה, ומנוגדים גם ל-“חוק צער בעלי-חיים הישראלי”.

הקמת לולים חדשים, טרם התקנת תקנות להחזקת תרנגולות לפי חוק צער בעלי-חיים, תעביר דה-פקטו את הסמכות לקביעת התקנות לפקידי המשרד, הנוטים להעדיף את רווחי תעשייני העופות לפני כל אינטרס אחר, כגון; בריאות הציבור או רווחת בעלי-חיים (ראו למשל; פרשת הארסן) – וכך תעקוף את הסמכות של ועדת החינוך של הכנסת, שאמורה לאשר את התקנות.

נוסף על כך, מאחר שהכלובים המתוכננים מנוגדים ל-חוק צער בעלי-חיים, קיים חשש שכספי הציבור שיושקעו בהקמתם ירדו לטמיון.

עו”ד מיכאל ספרד; “זה מחדל חמור ששר החקלאות, מתעלם זה 15 שנה, מחובתו להתקין תקנות לביצוע חוק צער בעלי-חיים. תהיה זו חלמאות מוחלטת לבזבז 300 מיליון שקלים, מכספי ציבור על כלובים אכזריים, שנאסרו לשימוש במדינות מתוקנות ודינם להיאסר גם בישראל, שכן הם מנוגדים לחוק צער בעלי-חיים”.

עו”ד יוסי וולפסון; “מספר התרנגולות בישראל, זהה למספר בני האדם. התופת בה הן מוחזקות מטילה על כל אזרח אחריות אישית לחשוב פעמיים לפני כל אכילת ביצה. ואילו על משרד החקלאות, מוטלת החובה לתת לתרנגולות לפחות את ההגנה המינימלית המקובלת בעולם, כדי שיוכלו למתוח כנפיים, לנוע ולממש כמה מצרכיהן הבסיסיים”.

לאתר הקמפיין “ישראל יוצאת מהכלוב”.